Vijender Singh is een Indiase professionele bokser en tevens de eerste Indiase bokser die een Olympische Spelen heeft gewonnen
Sporters

Vijender Singh is een Indiase professionele bokser. Hij is de eerste Indiase bokser die ooit een medaille heeft gewonnen op de Olympische Spelen. Singh werd geboren in een arm gezin in een dorp in de staat Haryana in India, maar het duurde niet lang voordat hij een boksliefhebber werd en naar het voorbeeld van zijn oudere broer begon hij het boksen serieus te nemen. Singh is een product van de nu beroemde Bhiwani Boxing Club in Bhiwani en is een van de meest gevierde leden van de club. Hij kwam in de schijnwerpers na lovenswaardig optreden op junior niveau en zijn carrière als senior begon vrij vroeg toen hij een gouden medaille won op de Afro-Aziatische Spelen. Later won Singh medailles op de Commonwealth Games in Melbourne en volgde het met de beste prestatie van zijn carrière toen hij de bronzen medaille won in de middengewichtcategorie op de Olympische Spelen in Peking. In juni 2015 werd Vijender Singh professional, waarmee hij zijn amateurcarrière beëindigde door een meerjarige overeenkomst met Queensberry Promotions te ondertekenen.

Top

Carrière

Het jaar 2003 was een doorbraak wat zijn carrière betreft, aangezien Singh de all-India bokskampioen voor jongeren werd en later dat jaar bekendheid kreeg na het winnen van de gouden medaille op de Afro-Aziatische Spelen in Hyderabad, India. Het volgende jaar vertegenwoordigde hij India in de categorie weltergewicht op de Olympische Spelen in Athene, maar hij werd uitgeschakeld in de eerste rondes.

Op de Commonwealth Games 2006 in Melbourne, Australië, bereikte Singh de finale in zijn categorie, maar kon de wedstrijd niet winnen en won uiteindelijk de bronzen medaille. In hetzelfde jaar won hij ook de bronzen medaille op de Aziatische Spelen in Doha, maar tijdens dat toernooi nam hij deel aan de middengewichtcategorie.

Singh ging naar Duitsland om te trainen voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking en voorafgaand aan het grote evenement deed hij het goed op het bokstoernooi van de President's Cup. Op de Olympische Spelen in Peking nam Singh deel aan de middengewichtcategorie en deelde hij de bronzen medaille. Daarbij werd hij de eerste bokser uit India die een Olympische medaille won. Een jaar na zijn Olympische overwinning won Singh opnieuw een bronzen medaille op de World Amateur Boxing Championships en later dat jaar werd hij de nummer één in de International Boxing Association middengewicht ranglijst.

Vijender Singh won de gouden medaille op het Commonwealth Boxing Championship in 2010 in New Delhi. Op de Commonwealth Games die hetzelfde jaar in New Delhi werden gehouden, verloor Singh in de halve finale onder controversiële omstandigheden toen hij 4 punten kreeg voor fouten om 3-4 te verliezen. Hij won uiteindelijk de bronzen medaille. Op de Aziatische Spelen waren er echter geen controverses, want hij won de gouden medaille in de middengewichtcategorie.

Op de Olympische Spelen van Londen in 2012 bereikte Vijender Singh de kwartfinales, maar kon geen medailles winnen. Twee jaar later won Singh de zilveren medaille op de Commonwealth Games in Glasgow, Schotland. In hetzelfde jaar verscheen hij in een Hindi-film met de titel ‘Fugly’, maar het was geen succes.

Singh werd de eerste Indiase bokser die een professional werd in juni 2015 en op 10 oktober vocht hij zijn eerste professionele gevecht tegen de Britse Sonny Whiting, die hij knock-out sloeg. Singh vocht in hetzelfde jaar nog twee professionele gevechten door knock-outs om een ​​record van honderd procent te hebben.

Awards en prestaties

Singh werd in 2009 bekroond met de Rajiv Gandhi Khel Ratna-prijs. Het is de hoogste sportieve onderscheiding die de Union of India heeft verleend.

In 2010 ontving Singh de Padma Shri.

Hij is de eerste Indiase bokser die een medaille heeft gewonnen op de Olympische Spelen.

Hij is de eerste Indiase bokser die professioneel is geworden. Een professional is iemand die als individu deelneemt aan privé-gehoste bokswedstrijden.