Rod Laver is een voormalige professionele tennisser uit Australië, bekend om zijn vier opeenvolgende 'Grand Slam'-overwinningen
Sporters

Rod Laver is een beroemde Australische tennisser die zijn moed keer op keer bewees, zowel in het pre- als post-open tijdperk, in de tenniswereld. Deze sportman stopte met school, zodat hij carrière kon maken in zijn favoriete sport, tennis. Deze gevierde tennisser werd opgeleid door de legendarische coach, Harry Hopman, en de eerste waagde zich op eenentwintigjarige leeftijd aan een amateurtoernooi. Hij toonde enorm talent en toewijding en won prestigieuze titels zoals de 'Grand Slams', 'Australian Championships' en 'Wimbledon'. Al snel werkte hij zich een weg de ladder op en bekleedde de positie van wereld niet. 2 geruime tijd. Uiteindelijk werd hij het nee. 1 professionele tennisser ter wereld. Toen de 'Open Era' in tennis werd geïntroduceerd, begon hij de 'Grand Slams' van 'Wimbledon' te spelen en won de meeste wedstrijden in de eerste paar jaar. Hij werd al snel aangemeld door tours als 'National Tennis League' en 'World Championship Tennis'. Op 38-jarige leeftijd had hij het aantal wedstrijden dat hij speelde verminderd. Deze spectaculaire tenniskampioen heeft de eer gekregen om te worden opgenomen in de 'Hall of Fame' van drie verschillende verenigingen. De afgelopen jaren is er gesproken over de mogelijkheid dat hij wordt geridderd in de 'Order of Australia'. Lees verder voor meer informatie over zijn leven en werken

Kindertijd en vroege leven

Rodney George Laver werd op 9 augustus 1938 geboren in Roy en zijn vrouw Melba in Rockhampton, een stad in Queensland, Australië. Roy werkte als slager en het gezin bestond uit vier kinderen.

De jongen was op zeer jonge leeftijd een getalenteerde tennisser en stopte met school om het spel te leren. Hij kreeg zijn training van de legendarische tennisser Harry Hopman in Queensland. In 1957 had Laver zowel de 'Australische' als de 'Amerikaanse Junior'-kampioenschappen gewonnen.

Carrière

In 1959 nam Rodney deel aan de finale van 'Wimbledon' en werd hij triomfantelijk in het gemengde dubbelspel, waar hij samenwerkte met de Amerikaanse tegenhanger Darlene Hard. Hij kon de finale van het enkelspel echter niet winnen, waar hij werd verslagen door de Peruaanse speler Alex Olmedo.

Het jaar daarop nam hij deel aan de 'Australian Championships' en won de finale van vijf sets tegen de Australische Neale Fraser. In 1961 nam hij deel aan de 'Wimbledon' en won hij voor het eerst de enkeltitel.

In 1962 won Laver zeventien tenniswedstrijden en vier Grand Slam-toernooien. Deze prestatie werd eerder behaald door de Amerikaanse voormalige professionele speler, Donnie Budge.

De meest gedenkwaardige van deze toernooien waren de 'Italiaanse', 'Franse' en 'Duitse' kampioenschappen. Hij won met veel moeite de 'Franse Kampioenschappen' tegen de Australiër Roy Emerson. Op de 'Wimbledon' en de 'US Championships', hetzelfde jaar, speelde hij uitzonderlijk goed en verloor hij heel weinig wedstrijden.

In december 1962 won Rod de 'Davis Cup', als onderdeel van het Australische team. Dit vestigde hem als een professionele wereldtennisser, zoals Lew Hoad, Pancho Gonzales, Ken Rosewall en Andrés Gimeno.

Van 1963-70 behaalde deze bekwame speler de overwinning in de 'U.S. Pro Tennis Championships 'vijf keer. In het begin van dezelfde periode vestigde hij zich als de nee. 2 speler in de wereld.

In 1964 won Rodney toernooien zoals de 'Wembley Championships', waar hij vriend Rosewall versloeg, en de 'US Pro', waarmee hij Pancho Gonzales versloeg.

Het volgende jaar schoof Laver op naar de positie van nee. 1 op de wereldranglijst, na de overwinning op zeventien tenniskampioenschappen.

Het jaar daarop won hij zestien kampioenschappen en in 1967 proefde hij opnieuw de overwinning, met negentien toernooi-overwinningen op zijn naam. Deze overwinningen waren onder meer 'US Pro Championships', de 'Wembley Pro', de 'Wimbledon' en de 'French Pro'. In de 'Wimbledon'-finale versloeg hij mede-Australische Rosewall met 6-2, 6-2, 12-10.

In 1968 werd de eerdere regel dat een professionele tennisser niet kon deelnemen aan amateurtoernooien opgeheven en begon de 'Open Era'. Volgens de 'Open Era' mochten alle spelers deelnemen aan elk toernooi van hun keuze, waardoor tennis hun volwaardige carrière werd.

In hetzelfde jaar nam hij deel aan 'Grand Slam'-wedstrijden en werd hij de eerste persoon die het' Open Era'-kampioenschap op de 'Wimbledon' won. Rodney won in de finale een straight set tegen de Australische speler Tony Roche.

In 1968 won hij prestigieuze toernooien zoals 'US Professional Championships', speelde hij op grasbanen en de 'French Pro Championships' op gravelbanen, waarmee hij de wereld niet overhoop haalde. 1 plek.

Het volgende jaar, in 1969, speelde Laver verschillende toernooien en won alle vier de Grand Slam-kampioenschappen. Hij won ook de 'South African Open', 'Philadelphia US Pro Indoor', 'US Professional Championships' en de 'Wembley British Indoor'. Hij won dus in 106 wedstrijden van de 132 die hij speelde.

In dezelfde periode tekende Rod contracten met de tours 'National Tennis League' ('NTL') en 'World Championship Tennis' ('WCT'). Hierdoor nam hij in slechts twee jaar tijd deel aan slechts vijf 'Grand Slam'-kampioenschappen.

In 1973 won hij verschillende kampioenschappen, waaronder de 'Davis Cup'. Het jaar daarop won hij slechts zes kampioenschappen en zijn wereldranglijst zakte naar nummer 4. Drie jaar later tekende hij een contract bij de 'World Team Tennis', een tenniscompetitie.

Awards en prestaties

Van 1981-85 werd deze ervaren sporter opgenomen in de 'International Tennis Hall of Fame' en de 'Sport Australia Hall of Fame'. De Australische regering heeft hem de 'Living Treasure' van het land genoemd en de afgelopen tijd is hij onderdeel geworden van de 'Queensland Sport Hall of Fame'.

Rod is benoemd tot 'Lid in de Orde van het Britse Rijk' en is gefeliciteerd met de 'Australian Sports Medal'.

Persoonlijk leven en erfenis

In 1966 trouwde deze beroemde tennisser met Mary Shelby Peterson, een gescheiden vrouw met drie kinderen uit haar vorige huwelijk. Het huwelijk dat in Californië plaatsvond, werd bijgewoond door andere tennissers, waaronder Ken Rosewall, Barry MacKay, Mal Anderson en Lew Hoad.

Het echtpaar kreeg een zoon en ze woonden in verschillende woningen in Californië.

Aan deze beroemde Australische tennisser zijn verschillende eerbetoon gebracht, waaronder de 'Rod Laver Arena' in Melbourne Park, die naar hem is vernoemd.

In 2000 stond hij samen met collega Margaret Court op een postzegel van de Australische post.